Kannanotto 27.10.2016

Pienituloisten päivähoitomaksujen alentaminen oikeudenmukainen päätös

Lisännyt: MariMaier 27. lokakuuta, 2016

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva on erittäin tyytyväinen hallituksen päätökseen pienentää pienituloisten päivähoitomaksuja vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Koska korkeatuloisempien maksuluokkaa ei lähdetty rakentamaan, on hyvä, että aiemmin suunnitellut korotukset peruttiin kaikilta. Aiheesta keskusteltiin eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona 26.10.

 -         Pienituloisten päivähoitomaksujen alentaminen on tavoite, josta Keskusta on halunnut pitää kiinni tiukasta valtiontaloudesta huolimatta. On oikeudenmukaista, että pienituloisten perheiden tilannetta helpotetaan, Jarva totesi puheenvuorossaan.

Maksujen alentaminen ja 0-maksuluokan säilyttäminen on Jarvan mukaan yksi parhaista keinoista purkaa pienituloisten kannustinloukkuja ja se vastaa hallituksen tavoitteeseen nostaa työllisyysastetta.

 -          Päivähoitomaksut eivät missään nimessä saa olla este pienituloisten työllistymiselle ja tämä muutos parantaa nyt erityisesti yksinhuoltajien mahdollisuuksia ottaa työtä vastaan, Jarva linjaa.

Samassa yhteydessä Jarva muistutti, että päivähoitomaksut ovat tiiviisti yhteyksissä perhevapaajärjestelmään, joka kaipaa uudistusta. Jarvan mielestä tätä ei kuitenkaan pidä pilata kiireellä, jotta järjestelmästä saadaan joustava ja kestävä. Hutiloidut ratkaisut, kuten esim. kotihoidontuen poistaminen, rankaisisivat eniten pienituloisia.

-         Nykyinen malli ei tue työllistymistä, tasa-arvoa eikä myöskään perheiden valinnanvapautta riittävästi valita haluamansa hoitotapa lapsille. Vaihtoehtoiset mallit tulee käydä läpi ja neuvotella työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tämä tarkoittaa myös osa-aikatyömahdollisuuksien lisäämistä ja yhdistämistä erityisesti pienimpien lasten kotihoitoon. Tässä olemme vielä kaukana perheiden toiveista, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: