Pohjoiseen porkkanoita työvoiman rekrytointiin

Lisännyt: AnnaKaarina 19. tammikuuta, 2018

Kannanotto 18.1.2018

Pohjoiseen porkkanoita työvoiman rekrytointiin

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva tukee ehdotusta kevennetystä verotuksesta Pohjois-Suomeen työvoimapulan korjaamiseksi. Jarva esittää myös Norjassa käytössä olevaa opintolainavähennystä vastavalmistuneiden rekrytointiin harvaan asutulle seudulle, jonne on jo pitkään ollut hankala saada koulutettua työvoimaa.


- Etenkin lääkäripula jatkuu edelleen, mutta myös muilla aloilla ja kaikilla koulutustasoilla on erityisesti Kainuussa yhä suurempi työvoimapula. Toimiviksi todettuja ratkaisuja pitääkin hakea maista, joissa alueiden tasapainoista kehittämistä myös toteutetaan valtion kansallisena strategiana, Jarva linjaa.


Kansanedustaja Jarva kannattaa kollegansa Mikko Kärnän esille tuomaa mallia Norjasta. Siellä tuloverotuksen laskeminen pohjoisimmilla alueilla 3,5 prosenttiyksikköä muuta maata pienemmäksi on kannustanut muuttamaan tarvittavaa työvoimaa harvaan asutulle alueelle.


- Kokonaisverotus on alueellamme muuta maata kovempi, mutta palveluita tarjolla vähemmän, joten vähennys olisi reilu asukkaille. Mallia tulisikin kokeilla ainakin Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa, Jarva esittää.


Etenkin vastavalmistuneille tulee tarjota porkkanoita lähteä työn perässä kauemmas opiskelupaikkakunnilta ja kasvukeskuksista. Jarvan ollessa Keskustan Opiskelijaliiton johtotehtävissä reilu vuosikymmen sitten oli jo esillä hyvin toimiva ns. Norjan malli opintolainavähennyksestä. Norjassa valtio maksaa pohjoiseen töihin tulevien opintolainan korot ja 10% pääomasta vuosittain. Kainuussa ja muualla työvoimapulasta kärsivillä alueilla olisi kokeiltava vähintään opintolainavähennystä ja tutkittava sen vaikuttavuutta työvoiman saatavuudelle. Suomessa kokeiltavassa mallissa myös maakunta voisi olla porkkanarahan maksaja, mikä ei ole vielä mahdollista.


- Palvelujen ja käynnissä olevan yritysten kasvun turvaamiseksi Pohjois-Suomessa on löydettävä lisää keinoja työvoiman saatavuuden ja alueen houkuttelevuuden kehittämiseksi. Työ ja työtä vailla olevat on saatava kohtaamaan paremmin, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: