Kannanotto

Pohjoisen aika on nyt

Lisännyt: MarisannaJarva 14. huhtikuuta, 2015

On ollut etuoikeus kiertää Kainuuta ja Pohjois-Pohjanmaata kansanedustajaehdokkaana. Ihmisten viesti on selvä: pohjoisen Suomen ja syrjäseutujen kurittamisen pitää loppua. Seuraavan hallituksen pitää panostaa alueiden kehittämiseen, sillä maakunnissa on Suomen rikkaus. Kestävällä aluepolitiikalla Suomi on saatu kuntoon aikaisemminkin. Pohjois-Suomen elinkeinorakennetta pitää monipuolistaa, sen omista vahvuuksista käsin niin yritystoiminnan kuin koulutuksen keinoin. Pitkäaikaisena tehtävänämme on tehdä Kainuusta muuttovoittoinen maakunta, johon nuorten aikuisten on helppo tulla elämään, asumaan ja yrittämään ja pidämme samalla ikääntyvästä väestöstä huolta.

Suomen on vallannut biobuumi. Suomesta pitää tehdä luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen ja uusiutuvan energian esimerkkimaa. Pohjois-Suomi ei saa kuitenkaan jäädä raaka-ainereservaatiksi. Biotalouden realisoituminen menestystarinaksi edellyttää, että luonnonresurssit myös jalostetaan pohjoisessa. Tämä luo kasvua ja työpaikkoja sinne, missä niitä eniten kaivataan. Kainuun tulee tavoitella yksituumaisesti kuitupuuta hyödyntävää biotuotetehdasta sijaintipaikasta riippumatta. Suomalaisen puhtaan luonnon tarjoamat antimet ja elämykset ovat nousussa. Valtion tulee edesauttaa tätä kehitystä ja jättää haihattelut maa- ja metsätalousmaan kiinteistöveron tyyppisistä esteistä.

Uudet työpaikat syntyvät erityisesti pienyrityksiin. Yrittäjien tulee tähytä rohkeasti maailmalle ja heitä tukea siinä, jotta omille tuotteille saadaan vientimarkkinoita ja Pohjois-Suomeen työtä. Valtion on tehtävä myös oma osuutensa työpaikkojen luomiseksi. Yhteiskunnan perusinfran kuten tieverkosto ja laajakaistayhteydet tulee saada sellaiselle tasolle, että yritykset pystyvät toimimaan sijainnistaan riippumatta. Yrittämisen ja työnteon mahdollisuuksia pitää vahvistaa purkamalla turhaa byrokratiaa ja normeja. Työllistämisen sivukuluja pitää karsia ja perusturva mahdollistaa myös yrittäjille perheineen. Myös työn vastaanottaminen pitää olla kannattavaa: työntekijälle tulee aina jäädä enemmän käteen rahaa työstä kuin kotonaolosta.

Monipuolinen koulutustarjonta on myös maamme ja alueiden hyvinvoinnille elintärkeää. Laadukas ja tasa-arvoinen peruskoulu sekä lukio- ja ammattikoulutus takaavat yhtäläiset mahdollisuudet jokaiselle nuorelle, perheen postinumerosta tai lompakon paksuudesta riippumatta. Jokaisessa maakunnassa pitää olla vähintään yksi korkeakoulu, joka lisää osaajia ja yritystoimintaa alueella. Tämän vuoksi Kainuuseen tulee tavoitella yhteistyökumppanien kanssa myös uutta yliopistollista koulutusta vahvoille aloillemme.

Maakunnan kehittäminen edellyttää myös päätösvaltaa omista asioistamme. Maakunnille on siirrettävä tehtäviä valtiolta ja kuntien tehtävä enemmän yhteistyötä.  Maakunta tarvitsee myös kuntansa, joissa ihmiset yhteisönä päättävät ja haluavat kehittää omaa seutuaan. Suomessa on aika luopua suuruuden ekonomian ihannoinnista ja tiedostaa, että pienet yhteisöt ja yhteistyö tutkitusti voivat toimia suuria kuntia tehokkaammin.

Ylpeys omista juurista ei ole ylimielisyyttä. Se on tervettä kotiseutuhenkisyyttä, jolla oma maakunta ja koko Suomi saadaan kuntoon. Ihminen, joka tuntee omat juurensa, osaa antaa arvon myös muille. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on syytä katsoa positiivisesti tulevaisuuteen. Mahdollisuudet ovat käsissämme, kun uskomme niihin ennen kaikkea itse ja emme jää vain odottamaan. Pohjoisen aika on nyt!

Marisanna Jarva
Yrittäjä, HTM
kansanedustajaehdokas (Kesk)

Jaa tämä sivu: