Tiedote 5.6.2018

Pohjoisen Suomen verokannustimesta lakialoite liikkeelle

Lisännyt: MarisannaJarva 05. kesäkuuta, 2018

11 kansanedustajaa on jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan työtulovähennyksen korottamista Lapin, Kainuun, Pohjois-Karjalan maakuntien sekä Koillismaan ja Vaalan alueella. Kyseiset alueet kärsivät työvoimapulasta eikä niillä ole riittävästi työntekijäreserviä. Aloitteen koonneiden Keskustan kansanedustajien Mikko Kärnän ja Marisanna Jarvan mukaan aloite tähtää työvoiman parempaan liikkuvuuteen taloudellisten kannustimien kautta.

- Pohjoista Suomea on vaivannut lumipalloilmiö. Työn ja opiskelujen perässä on aiemmin lähdetty muualle ja helposti jääty sille tielle. Koulutuksen harvemman tarjonnan ohella nuoremmat ikäluokat ovat pienempiä kuin työmarkkinoilta poistuvat, mikä näkyy myös työvoiman saatavuudessa. Avoimien työpaikkojen lisääntyessä nyt pohjoisessa vauhdilla on työn perässä muuttamiseen kannustettava, Jarva valottaa.

Aloite on tehty kokeilulaista, joka säädettäisiin viidelle vuodelle. Sen aikana voitaisiin seurata alueiden kehitystä ja työtulovähennyksen enimmäismäärän noston vaikutuksia. Työtulovähennyksen korotus merkitsisi työntekijöille matalampaa työn verotusta 1000 eurolla vuodessa. Vastaavan tyyppinen malli on käytössä Norjan pohjoisilla alueilla, joilla palkansaajat maksavat 3,5% alempaa valtion tuloveroa kuin muualla Norjassa.

- Kokeilulle on vahvat perusteet jo senkin takia, että näillä alueilla on muita heikommat valtion palvelut ja etäisyys niihin on yleensä pitkä. Ihmiset siis maksaisivat veroa suhteessa saataviin palveluihin. Pidämme tätä oikeudenmukaisena, Kärnä toteaa.

Aloitteen allekirjoitti seuraavat 11 kansanedustajaa: Mikko Kärnä (kesk.), Marisanna Jarva (kesk.), Hannu Hoskonen (kesk.), Niilo Keränen (kesk.), Katri Kulmuni (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Krista Mikkonen (vihr.), Markus Mustajärvi (vas.), Ulla Parviainen (kesk.), Antti Rantakangas (kesk.) ja Eero Reijonen (kesk.)

Jaa tämä sivu: