Kannanotto 23.9.2016

Poronhoitoalueen ongelmiin löydettävä kompromissi

Lisännyt: MariMaier 24. syyskuuta, 2016

Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva haluaa eteläisellä poronhoitoalueella rakentavan ratkaisun porojen laiduntamisesta ilmeneviin ongelmiin. Hyrynsalmen kunnan tahdonilmaus porojen kieltämisestä taajama-alueella on rauhoittanut tilannetta. Vaikka laki käytännössä kieltää jo saman asian, hallinto-oikeudessa puidaan kuitenkin parhaillaan, onko päätös lain vastainen vai ei.

-       Poronhoitoelinkeinon harjoittamiselle pitää olla myös eteläisellä poronhoitoalueella mahdollisuus. Mutta kuten muutkaan elinkeinot, se ei saa tuottaa vahinkoja kansalaisille ja heidän omaisuudelleen. Nykyinen poronhoitolain tulkinta ei ole riittävän selkeä sen suhteen, missä ja miten porot saavat liikkua ja miten ongelmatilanteissa toimitaan. Maa- ja metsätalousministeriössä asia onkin parhaillaan selvityksessä, Jarva toteaa.

Nykyisen poronhoitolain mukaan poroja on hoidettava siten, etteivät ne pääse vakinaisten asuntojen pihoihin tai viljelyksille ja vahinkojen sattuessa paliskunnat ovat korvausvelvollisia. Käytännössä lain toteutumisessa on useita ongelmia, jotka johtuvat monilta osin myös tahdottomuudesta hoitaa niitä. Jarva toivoisi molemmilta osapuolilta ymmärrystä ja tahtoa ratkaista asia yhteistyössä. Ongelmien seurauksien lisäksi Jarvan mielestä pitäisi selvittää myös syyt, miksi porot hakeutuvat taajamiin.

-       Kunnissa, joissa ongelmia on ollut vähemmän, on taajamiin hakeutuvat ongelmaporot hävitetty ja porot pidetty pois aitauksilla. On myös syytä tutkia, onko eteläiseltä poronhoitoalueelta luontaiset laitumet vähissä, jos porot etsivät tiensä pelloille ja pihoihin. Pitäisikö tilanteen toteamiseksi asettaa puolueeton toimielin arvioimaan porojen luontaisten laidunten määrä ja tarvittaessa asettaa poroille tietyillä alueilla tarhausvelvollisuus, Jarva kysyy.

Lisätietoja: Marisanna Jarva, puh. 044 357 8828

Jaa tämä sivu: