Vuokatin urheiluopisto 25.5.2018

Puhe Vuokatin urheiluopiston valmistujaisjuhlassa

Lisännyt: MarisannaJarva 25. toukokuuta, 2018

Hyvät ammattiin valmistuvat, läheiset, opettajat ja muu juhlaväki,

haluan lämpimästi onnitella teitä tänään valmistuvia liikunnanohjaajia, hierojia, valmentajia sekä liikunnan ammattitutkinnon suorittaneita. Toisille teistä tämä on ensimmäinen ammatti, joillekin on kyseessä ammatinvaihto. Yksi tavoite on nyt toteutunut. Kiitos, että saan olla täällä tänään jakamassa tämän hetken, pysähtyä kuulemaan saavutuksistanne ja toivottavasti myös kuulla kokemuksista opiskeluajaltanne Vuokatista.

Hyvät valmistuvat,

on hienoa, että valitsitte juuri Vuokatin opiskelupaikaksi. Eikä ihme, sillä alue on liikunnan ja hyvinvoinnin mekka. Sen sain kokea myös itse Vuokatissa asuessa ja työskennellessä. Täällä on hyvät opiskelumahdollisuudet, erinomaiset puitteet liikkua ja harrastaa, paljon samanhenkisiä ihmisiä ja vahvoja taustatoimijoita.

Olen ilolla seurannut niin alueen päättäjänä kuin valtakunnallisesta näkökulmasta sivistysvaliokunnan jäsenenä, että Vuokatissa on oltu ajan hermolla etenkin koulutuksen suhteen. Vuokatin urheiluopistolla vastataan alan kysyntään ja kehitetään koulutustarjontaa liikunnan, urheilun ja hyvinvoinnin ammattilaisille. Syksyllä täällä alkaakin uusina linjoina myös liikuntapaikkahoitajien, fysioterapeuttien ja valmentajan erikoisammattitutkintoon johtavat koulutukset. Kansainvälisesti tunnettuna huippu-urheilun keskittymänä Vuokatti on aloittanut myös merkittävää koulutusvientiä tarjoten Kiinaan valmennusta, leiritystä, valmentajakoulutusta ja olosuhdeosaamista.

Vuokatille leimaa antava piirre onkin on se, että täällä aina visioidaan uutta. Parhaillaan tähän viereen suunnitellaan muun muassa Vuokatti Areenaa eli uutta monitoimiliikunta-areenaa. Uimahallin, palloiluhallin ja jäähallin yhdistävä keskus toimisi myös pilottikohteena energiansäästössä ja älyvalmennuksessa.
Areenaan tuleva tuplajäähalli olisi samalla Suomen ensimmäinen esteetön jäähalli, joka toimii parajääkiekon valmennuskeskuksena. Teemme yhdessä töitä projektin puolesta sen rahoituksen varmistamiseksi. Vuokatti Areenan toteutuminen laittaisi liikkeelle muita toimintoja ja investointeja alueelle. Pidetään peukkuja hankkeelle!

Hyvät juhlavieraat,

työssäni ja hiihtovalmentajana toimivan puolisoni kautta olen myös päässyt tutustumaan liikunta-alaan kansainvälisesti, olympialaisiin valmistautuviin maihin sekä niiden eroihin Suomeen verrattuna. Suomalaisten vahvuuksia ja kehittämiskohteita on on ollut mielenkiintoista nähdä liikunnan, urheilun, valmennuksen ja seuratoiminnan osalta. Näitä käsitellään myös parhaillaan tehtävässä liikuntapoliittisessa selonteossa, jonka Sipilän hallitus valmistelee tämän vuoden aikana. Tarve selontekoon on lähtenyt alan toimijoilta ja tarkoituksena on linjata valtion liikuntapoliittisia tavoitteita ja toimenpiteitä kokonaisuutena.

Haluamme ohjata esimerkiksi enemmän varoja nuorten valmennukseen sekä edistää vähävaraisten perheiden liikuntamahdollisuuksia. Näihin olemme jo täsmätoimin panostaneet, mutta meillä on tarve myös laajempaan uudistukseen paremmin yhteen toimivan järjestelmän aikaan saamiseksi. Liikunnan ja terveydestä huolehtimisen merkitys kasvaa entisestään ja meidän on vahvistettava sen tukemista vauvasta vaariin ja arkipäivän liikkumisesta urheilun ammattilaisuuteen saakka.

Hyvä valmistuvat,

te tulette tekemään juuri tätä tärkeää työtä liikunnan, terveyden ja hyvinvoinnin kentällä. Voitte niin työssänne kuin omalla esimerkillänne viedä tärkeää viestiä eteenpäin. Toivon teille menestystä urallanne ja terveyttä fyysisessä työssänne. Pitäkää itsestänne huolta ja auttakaa meitä muita huolehtimaan itsestämme.

Olette saaneet täältä Vuokatista hyviä eväitä työelämään. Vaikka osa teistä lähtee muualle vieville poluille, toivon teidän pitävän myös Kainuun mielessä. Täällä on monia mahdollisuuksia ja mikäli vain tähdet ovat kohdillaan, niin olette aina lämpimästi tervetulleita kaenuulaisiksi leppoisaan joukkoomme.

Tänään on juhlan aika. Kiittäkää itseänne ja annetaan kiitos myös tukijoukoille sekä urheiluopiston tiimille. Vielä kerran onnea ja aurinkoista kesää kaikille!

Jaa tämä sivu: