kannanotto 7.1.2018

Sähköturvaa ja huoltovarmuutta parannettava

Lisännyt: AnnaKaarina 07. tammikuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva pitää erittäin tärkeänä, että Matti Vanhasen esityksiä kansallisen ja paikallisen huoltovarmuuden parantamiseksi viedään eteenpäin valtio- ja aluetasolla. Vanhanen perehtyi Kainuun maakuntamatkallaan sähkökriisin tilanteeseen ja esitti konkreettisia ratkaisuja sähköturvan varmistamiseksi myös lumisilla alueilla. Sähkökriisi osoittaa, että huoltovarmuus ei ole nyt riittävällä tasolla, mikäli vielä laajempi ja vakavampi suurhäiriö tapahtuisi tahallisesti ulkopuolisen toimesta.
Jarva tukee etenkin sähkönsiirtoyhtiöiden yhteisen kriisirahaston perustamista, jolla katettaisiin poikkeustilanteiden kuluja.
- Suurhäiriöt eivät saa näkyä kuluttajien edelleen kohoavina sähkönsiirtomaksuina, jotka ovat jo alueellamme Suomen korkeimpia, Jarva vaatii.

Vanhanen nosti esille selvitettäväksi myös sähkölinjojen leveämmän raivauksen ja nopeamman sähköverkkojen siirron teiden varsille. Muutoksia tarvitaan mahdollisesti myös säädöksiin puhelinverkkomastojen akkukapasiteetin lisäämiseksi, jotta tukiasemat eivät sammu.
- Puhelinyhteys hätäkeskukseen ei saa vaarantua, Jarva vaatii.

Energiatuotannon ja vesijakelun varavoiman turvaamiseen on panostettava kunnissa vastaisuudessa. Tuleva sote –ja maakuntauudistus tuo tarvittavaa selkeyttä viranomaisten koordinointi– ja johtovastuuseen.

Jarva kävi sunnuntaina seuraamassa tilannetta Hyrynsalmella ja sai ensikäden tietoa suurhäiriöstä niin viranomaisilta kuin paikallisilta.
- Onneksi näitä tilanteita on harjoiteltu kunnissa ja kainuulaiset ovat suhtautuneet yllättävän kärsivällisesti poikkeusoloihin. Kainuun sähkökriisi nosti kuitenkin esiin, että meillä on tarvetta kehittää niin paikallista energiatuotantoa, varavoimajärjestelmiä, hätätiedottamista kuin viranomaisten yhteistyötä. Myös kokeneita, maaston tuntevien paikallisten vapaaehtoisten käyttöä tulee hyödyntää enemmän viranomaisten apuna. Tässä maanpuolustusjärjestöjen esittämä varaamisrekisteri on tarpeellinen avaus, Jarva linjaa.

Jaa tämä sivu: