Kolumni Kainuun Sanomissa 14.9.2018

Silta kasvuun myös Kainuuseen

Lisännyt: MarisannaJarva 14. syyskuuta, 2018

Suomessa käynnissä olevaa työllisyyden kasvua kaivattiin pitkään. Muutos on tuonut samalla työvoimapulan ympäri maan. Kainuu on yksi maakunnista, joissa työvoiman saanti on kaikkein haastavinta. Kansallisten ratkaisujen lisäksi tarvitaankin valtion täsmäapua alueiden positiiviseen rakennemuutokseen. Tämä on samalla elinvoimapolitiikkaa, jota julkinen valta voi tehdä alueiden menestyksen mahdollistajana. Tätä myös suomalaiset valtiolta odottavat.

Yhtenä ratkaisuna Sipilän hallitus kokosi Esko Ahon selvitystyönä ”siltamallin”, jossa valtio ja alue sopivat osaajapulaan tarvittavista toimista. Siltasopimus koskee ratkaisuja työvoiman saatavuuden, tutkimus- ja kehitystoiminnan sekä koulutuksen ja tietopohjan lisäämiseksi. Alueen vetovoimaan vaikuttavat myös kansainvälisten osaajien houkuttelu, saavutettavuus, asumisratkaisut ja alueen tunnettuus, joiden vahvistamisesta sovitaan keinot.

Siltasopimusta kokeiltiin Lounais-Suomessa, jossa on ollut etenkin laiva- ja autoteollisuuden kasvun myötä suuri pula työvoimasta. Malli on tuonut tuloksia ja osaajia alueelle. Siltamallikokeilusta päätettäessä pidin selvänä, että mallia on hyödynnettävä myös Kainuussa. Myös hallituksessa on todettu, että Kainuu tarvitsee erityistoimia omaan osaajapulaansa. Budjettiriihessä sovittiinkin, että siltamallia laajennetaan muille työvoimapulassa oleville alueille.

Siltasopimukset on laadittava vuoden loppuun mennessä ja toteutus aloitetaan heti. Kainuu saa oman ”siltansa”, kun olemme rakennustyössä täysillä mukana. Työ- ja elinkeinoministeriö on jo asiassa liikkeellä. Syksyn aikana Kainuussa on koottava esitykset koulutuksesta ja muista toimenpiteistä yhdessä elinkeinoelämän, koulutuksen järjestäjien, kuntien ja aluekehitystoimijoiden kesken.

Sivistysvaliokunnan jäsenenä olen pitänyt esillä alueemme koulutustarpeita. Siltasopimus mahdollistaakin ammattikorkea- ja yliopistotason koulutusmäärien kasvattamisen sekä lisäresursseja ammatilliseen koulutukseen. Osaajien houkuttelemiseksi tarvitaan niin markkinointikampanjoita kasvukeskuksiin kuin toimiva joukkoliikenne maakunnan sisällä, Ouluun ja Helsinkiin.

Meillä on mahdollisuus kokeilla uusia porkkanoita työvoiman houkuttelemiseksi. Malleja maailmalta löytyy verotuksesta tai muista tulijoille tarjottavista eduista. Työvoimapulan lisäksi esimerkiksi puunjalostus- ja metsäalalle on myös syntymässä merkittävästi lisää työpaikkoja. Tuleviin tarpeisiin on valmisteltava kattavat ja vaikuttavat ratkaisut. On Kainuun aika tehdä siltansa tulevaisuuden kasvuun.

Jaa tämä sivu: