Paikallislehtien kolumni viikko 38/2017 

Suomen metsät voitolla

Lisännyt: MariMaier 22. syyskuuta, 2017

Euroopan metsäisimmän maamme kestävä linja sai tuen viime viikolla. Europarlamentti äänesti metsänkäytön LULUCF-säädöksistä, joissa oikeudenmukainen ja realistisiin päästölaskelmiin perustuva Suomen kanta voitti. Ministeri Tiilikaisen, Sipilän hallituksen, EU-meppiemme enemmistön ja järjestöjen työ palkittiin ja Suomen olosuhteet kasvavissa metsissä ja maailman parhaimpana metsänhoitona huomioitiin.

Hävinneessä kannassa metsänkäyttö olisi sidottu historian ajanjaksoon, jolloin metsäteollisuutemme oli taantumassa. Olisimme perusteetta maksaneet metsän käytöstä ja todellisuuden sijaan laskennallisista päästöistä. Jatkopäätöksiin valmistaudutaan nyt yhdessä puheenjohtajamaa Viron kanssa.

Hallituksemme ovat ajaneet Suomen kantaa aina EU:ssa. Hakkuutason nosto on myös linjattu kansallisessa metsäohjelmassa jo edellisessä hallituksessa. Onkin viherpopulismia, että Suomen esitystä vastustaneet Vihreät vaihtoivat linjaansa: Vihreät tukivat Suomen kantaa ympäristöministerikaudellaan ja vaativat puun käytön lisäämistä energiaohjelmassaan.

EU:n päätös tukee metsäalan investointeja ja työpaikkoja Kainuussa ja koko maassa. Biotaloutemme tarvitsee uusia toimijoita tekemään korkean jalostusarvon tuotteita korvaten uusiutumattomia materiaaleja. Puukuidun jalostus ja puurakentaminen lähellä metsiä vähentää liikennepäästöjä ja lisää alueen elinvoimaa.

Puu kasvaa kiihtyvästi ja hakkuita voidaan nostaa 75 prosenttiin vuosikasvusta Ruotsin tasolle. Jatkossakin käyttöä isompi metsänkasvu turvaa metsien hiilinielut kokonaisuutena. Ilman hakkuita hiilinielut kasvaisivat toki 20 vuotta, mutta purkautuisivat hallitsemattomasti: Kanadan vajaakäyttöiset metsät ovat jo nyt päästölähde.

Metsien käyttö ja suojelutavoitteet eivät sulje pois toisiaan. Metsähallitus osoitti juuri mm. Suomen juhlavuoden uuteen suojeluohjelmaan 144 hehtaaria Kainuusta, mukaan lukien Pesiönjärven saaret ja Syväjärven särkän. Näitä Suomussalmen luontokohteita ovat etenkin paikalliset ihmiset toivoneet suojeluun ja esitin niitä Suomi100-ohjelmaan.

Sopivat suojelukohteet löytyisivät parhaiten alueen asukkaiden, metsänhoidon ammattilaisten ja alan toimijoiden yhteistyöllä. Tulevaisuudessa onkin syytä selvittää alueellisen päätösvallan parantamista monipuolisten metsäalueiden osoittamiseksi esimerkiksi ns. maakuntapuistoja perustaen. Puolangan Paljakkaan pilottina suunnitellussa maakuntapuistossa olisi monipuolista luontomatkailutoimintaa ja alue ei olisi tiukkaan suojeltu, mutta hakkuita rajoitettaisiin. Työmme jatkuu metsien kestävän käytön ja monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Jaa tämä sivu: