Eduskunnasta -kolumni Kainuun Sanomissa 12.9.2015

Suomen tulevaisuuden puolesta

Lisännyt: MariMaier 12. syyskuuta, 2015

Suomen tulevaisuuden puolesta

Maamme on vaikeimmassa tilanteessa vuosikymmeniin. Työttömyys kasvaa edelleen, työpaikkoja uhkaa siirtyä lisää ulkomaille ja Suomeen investoidaan vähiten Kreikan jälkeen. Koska tuloja ei saada lisättyä nopeasti, on työn kustannuksia saatava alemmaksi. Kun muissa Euroopan maissa on tehty palkanalennuksia, Suomessa puututaan työn sivukustannuksiin, jotka ovat erityisesti hankaloittaneet työllistämistä. Nämäkin ovat vaikeita päätöksiä. Mutta ne on tehtävä, jotta saamme työpaikat säilytettyä ja pystymme luomaan myös omaan maakuntaamme kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja. Kun jokainen tinkii hieman omastaan, on muillakin mahdollisuus päästä työnsyrjään kiinni.

Kariutuneen yhteiskuntasopimuksen tilalle esitetyt lääkkeet hoitavat rapautunutta talouttamme. Ihmisten huoli kaikista leikkauksista on helppo ymmärtää, sillä huonoksi päässeessä tilanteessa jaettavissa on vain niukkuutta. Tasapainon vuoksi on suomalaisille luvassa välttämättömien säästöjen toteuduttua 1,5 miljardin euron ansiotuloverokevennykset. Tämä edellyttää kuitenkin myös maltillisia palkkaratkaisuja, muutoin olemme lähtöpisteessä.  

Saavutetuista eduista ei ole helppo tinkiä. Mutta on myös laitettava asiat mittasuhteeseen. Esimerkiksi sunnuntain tuplapalkka on johtanut siihen, että iso osa ravintoloista joutuu pitämään ovensa kiinni henkilöstökulujen ollessa liian suuret. Sunnuntailisiä pienentämällä annetaan mahdollisuus yrityksille avata ovet ja sitä kautta yhä useammalle mahdollisuus työllistymiseen. Sunnuntaityöstä saa jatkossakin 175%:sen korvauksen ja yötyökorvauksiin ei puututa.

Kaikille positiivinen esitys perhevapaiden kustannusten tasaamisesta parantaa naisten työmarkkina-asemaa ja etenkin naisvaltaisilla aloilla toimivien yritysten tilannetta. Kun vanhemmuuden kustannukset eivät enää rasita niin epätasaisesti työnantajia, nuoren naisen palkkaamiseen ei ole niin suurta taloudellisesta riskiä.

Aiemmat linjatut valtiontalouden säästöt kohdistuvat jo sosiaalietuuksia saaviin pienituloisiin. On siksi tärkeää, että arvonlisäverot ja tuotteiden hinnat eivät nouse.  Osalle eläkeläisistä asumistuen muuttumisen myötä syntyviä ongelmatilanteita helpotetaan asettamalla leikkaukseen katto, jotta kukaan ei joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.

Hallituksen esitykset maan kilpailukyvyn edistämiseksi koskettavat jossain määrin kaikkia ansiotyössä käyviä. Keskusteluissa on noussut esiin myös, miten hyvätuloiset ja etenkin me kansanedustajat osallistumme säästötalkoisiin. Solidaarisuusveron alaraja lasketaan koskemaan myös meitä. Kansanedustajilta ja ministereiltä leikataan lisäksi viikon palkka tänä ja ensi vuonna. Jokaisen suomalaisen on osallistuttava, jotta saamme yhdessä nostettua kotimaan takaisin raiteilleen.

Jaa tämä sivu: