Kannanotto, julkaistu Suomenmaassa 3.6.2015

Suomi nousee suosta

Lisännyt: MarisannaJarva 03. kesäkuuta, 2015

Maamme on vedenjakajalla. Suomen vaikea taloustilanne kyetään kääntämään kasvuun vain yrittäjyyden, työn ja yhteisen tekemisen kautta.

Tämän vuoksi pääministeri Sipilän ensimmäisen hallituksen ja meidän lainsäätäjien tehtävänä on saada yrittäjyys yksinkertaisemmaksi sekä työllistäminen ja työllistyminen kannattavammaksi. Uuden hallituksen linjaus panostaa yritysten, yrittäjyyden ja kotimaisen omistajuuden vahvistamiseen on juuri oikeansuuntainen. Tavoitteena on parantaa kotimarkkinoilla olevien yritysten toimintaedellytyksiä ja nostaa kilpailukykyä viennin vahvistamisen kautta. Erilaisten normien purkaminen tulee helpottamaan niin työllistämistä kuin myös yrittäjien ja jokaisen kansalaisen arkea.

Myös hallituksen verolinjaukset tukevat yrittämistä ja työllisyyttä. Kenenkään verotusta ei kiristetä. Yritysten maksuperusteinen arvonlisäveron tilitys mahdollistetaan, jotta yritykset eivät joudu toimimaan enää pankkeina maksuaikojen pidentyessä. Hallitusohjelmaan on myös vihdoin saatu perintöveron kevennys, joka helpottaa perheyrityksien jatkomahdollisuuksia. Perintöverokevennyksen myötä uudelle yrittäjäpolvelle annetaan nyt parempi mahdollisuus kehittää toimintaa, investoida ja palkata lisää työntekijöitä.

Edellisen hallituksen päätösten jäljiltä erityisiä vaikeuksia tuovat juuri nyt palkkatukimäärärahojen loppuminen etenkin yritysten, järjestöjen ja kuntien auttamiseksi työllistämisessä.  Koska myös starttirahat ovat lopussa, aloittavat yrittäjät joutuvat turvautumaan elämisessään lainarahaan tai mahdollisiin säästöihin. Keskustan tavoite siitä, että työttömän ryhtyessä yrittäjäksi ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksamista voidaan jatkaa määrätyn ajan, on nyt erittäin tärkeä saada maaliin. Valtiolle kustannusneutraali muutos auttaisi merkittävästi luomaan kaivattuja yrityksiä ja työpaikkoja ympäri Suomen.

Tämäkään parannus ei silti auta nuorten vastavalmistuneiden osaajien kohdalla, joille ansiosidonnaista päivärahaa ei ole vielä kertynyt. Yritystoimintaa aloittavat nuoret ovat nyt välikädessä, koska starttirahaa ei ole saatavissa. Tämä väliinputoajien ryhmä on huomioitava uudella hallituskaudella.

Monia sosiaaliturvassa ja yrittämisen aloittamisessa olevia tuloloukkuja on tarvetta jatkossa purkaa. Hallitusohjelmaan onkin kirjattu perustulon kokeilu. Perustulo purkaisi merkittävällä tavalla byrokratiaa ja helpottaisi työn vastaanottamista. Malli madaltaisi myös kynnystä aloittaa yritystoiminta. Kun perustoimeentulo olisi perustulon avulla turvattu, myös yritykseen uskallettaisiin investoida enemmän.

Suomi nousee suosta vain työnteolla. Ylös nostamiseemme tarvitaan nyt poikkeuksellista yhteistyötä, tahtoa ja omasta luopumista. Myös hyväosaisten on tultava Suomi-talkoisiin mukaan. Keskustan päättäjät tulevat toivottavasti etenkin tässä näyttämään esimerkkiä. Suomalaisia joukkoja johdetaan aina edestä.

Marisanna Jarva
Keskustan puoluevaltuuston 1.vpj
kansanedustaja, Paltamo

Jaa tämä sivu: