Kolumni Paltamon paikallislehdessä Väylässä 21.11.2018

Syksyn satoa

Lisännyt: MarisannaJarva 21. marraskuuta, 2018

Viime viikkojen aikana on saatu mukavia kuulumisia. Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi alkuviikosta Kainuun matkallaan pyytävänsä selvityksen parempien junayhteyksien vaikutuksista itäisen ja pohjoisen Suomen elinkeinoelämälle ja matkailulle. Selvitys on tärkeä Kainuun ja koko Savon radan alueelle ja siinä arvioidaan myös Helsinki-Kajaani -yöjunavuoron mahdollisen palauttamisen vaikutukset. Tarvitsemme myös esimerkiksi toimivia vuoroja päivittäisasiointiin Oulun ja Kajaanin välille. Joukkoliikenteen lisäämisellä olisi positiivisia vaikutuksia myös ympäristön kannalta.

Liian usein panostukset harvaan asutun alueen liikenteeseen on nähty vain menoeränä. Lintilän asettamassa selvityksessä saadaan nyt ensi kertaa tietoa, miten panostukset Pohjois-ja Itä-Suomen junaliikenteeseen vaikuttavat elinkeinojen kehittymiseen. Muissa Pohjoismaissa investoinnit maakuntien liikenteeseen nähdään moninkertaisesti tuottavana sijoituksena aluetalouteen ja etuna koko maalle. Junaliikenteen lisäksi onkin tärkeää saada vastaava selvitys myös lentoliikenteelle ja sen kehittämiseksi lippuhintoja laskien.

Sote-uudistus otti askeleen eteenpäin eduskunnassa siirtyessään sotevaliokunnasta vihdoin perustuslakivaliokunnan pöydälle. Tämä on tärkeä uutinen maakunta- ja sote-uudistusta jo kaksi ja puoli vuotta valmistelleille ammattilaisille jokaisessa maakunnassa ja tietenkin jokaiselle kansalaiselle. Sotepalveluiden turvaamiseksi välttämätön uudistus on aika saada yli vuosikymmenen myöhästelyn jälkeen tehtyä.

Oman sotemme osalta kävin tutustumassa Kainuun uuden sairaalan työmaalla. Rakennettavassa sairaalassa alkavat näkyä jo uuden palvelumallin mukaiset, muunneltavat tilat, joissa on hyvät puitteet niin erikoissairaanhoidolle kuin kuntoutumiselle. Tiloja ja palveluita on kehitetty henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa 3D-mallinnuksen avulla ja tarkasti tiedolla johtaen, mistä hanke on jo palkittukin. Suomen ensimmäisessä allianssimallissa kannetaan tilaajan ja rakennusyritysten kanssa yhdessä vastuu niin laadusta kuin kustannuksista.

Pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten palvelutarpeista valmistui odotettu selvitys, jota monille paltamolaisille tuttu kuntoutuslääkäri Raija Kerätär oli tekemässä.
Paltamon työvoimatalon aikana kertyi työttömien kokonaisvaltaisesta elämäntilanteen hoidosta ja yksilöllisestä perehtymisestä kokemusta, jota voitiin hyödyntää valtakunnallisessa selvityksessä. Työ- ja toimintakykyä sekä työelämään kiinni pääsemistä tukevia palveluita tarvitsevat henkilöt on tunnistettava nykyistä paremmin ja aiemmin.

Samalla olisi arvioitava, kuinka moni pitkäaikaistyöttömistä on todellisuudessa työkyvytön ja väärän etuuden piirissä. Selvittäjät esittivät, että käynnistetään pitkäjänteinen työkykyohjelma, jolla varmistettaisiin osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien tarvitsemat palvelut ja etuudet. Sosiaaliturvan uudistamisen ohella haluamme tarttua myös tähän, jotta jokainen voi saada oikeasta paikasta apua tilanteeseensa oikealla hetkellä.

Jaa tämä sivu: