Kannanotto 1.2.2017

Syväjärveltä osa Suomi 100-suojelukohteeksi

Lisännyt: MariMaier 14. helmikuuta, 2017

Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva toivoo Suomussalmen Syväjärven hakkuukiistaan löytyvän rakentavan ratkaisun. Yksi hyvä vaihtoehto on, että Metsähallitus osoittaa osan retkeilyalueesta mukaan ministeri Tiilikaisen johtaman ympäristöministeriön lanseeraamaan Suomi 100-luonnonsuojelukampanjaan. Kampanja on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta ja siinä haastetaan maanomistajia perustamaan omille mailleen suojelualueita, jolloin vastineena valtio sitoutuu kampanjaan vastaavalla määrällä uutta suojelualuetta.

-          Syväjärven ympäristöstä löytyy sopivia särkkäalueita Suomi100 –suojelukohteiksi, jolloin saataisiin aikaan kompromissi alueen metsänhoitosuunnitelmien kanssa. Myös jo pidempään suojelun ja hakkuiden osalta epävarmuudessa olleet Pesiöjärven saaret olisi hyvä saada mukaan ohjelmaan, Jarva toteaa.

Jarvan mielestä kampanja on hyvä avaus tilanteessa, jossa luonnonsuojelun rahoitusta on jouduttu vähentämään ja toisaalta hakkuita pitää pystyä lisäämään kasvavan biotalouden tarpeita ajatellen. Hän muistuttaakin, että metsien monimuotoisuudesta tulee huolehtia meidän kaikkien yhdessä Suomi 100-vuoden hengessä.  

-          Kainuussa on mahdollisuus ja tulee saada jatkossa enemmän puuta liikkeelle alueen työpaikkojen ja kehityksen vahvistamiseksi. Samalla on kuitenkin tärkeää huolehtia metsiemme virkistyskäytön ja luontomatkailun mahdollisuuksista. Valtio tulee edelleen huolehtimaan tärkeistä suojelualueista ja nyt Luontolahjani –kampanjan myötä tähän tulee uusi tapa. Samalla paikallisilla metsänomistajilla on hyvä tilaisuus osoittaa omilta mailtaan suojeluun toivomiaan metsä- ja suoalueita lahjaksi satavuotiaalle Suomelle, Jarva linjaa.

 

 

Jaa tämä sivu: