Kannanotto 5.10.2015

Talvivaaran lähivesien kalantutkimusta jatkettava

Lisännyt: MariMaier 05. lokakuuta, 2016

Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva vaatii lisävaroja Talvivaaran lähivesien kalantutkimukseen. Ely-keskus on vahvistanut, että muutokset Nuasjärvessä vastaavat ympäristöluvassa ennakoituja vaikutuksia eivätkä estä järven virkistys- tai muuta käyttöä. Huhuja kalakannan muutoksista ei Jarvan mielestä kuitenkaan saada loppumaan, ennen kuin kaivoksen vaikutuksista kalakantaan saadaan tutkimustietoa.

-  Tarkoituksellisten huhujen levittäminen ja elinkeinojen vahingoittaminen on saatava loppumaan oikealla tiedolla. Evira on yhteistyössä Luken kanssa tutkinut Talvivaaran kaivoksen lähijärvien kalakannan. Kalat ovat kuitenkin olleet tutkimatta v.2014 jälkeen, koska edellisellä hallituskaudella tutkimuksen jatkamiseen ei enää suunnattu varoja, Jarva toteaa.

ELY-keskuksen tutkimuksissa on todettu Nuasjärven olevan edelleen täysin kalastukseen soveltuvaa, mutta jatkuva keskustelu asiasta on vaikuttanut mielikuviin ja kalojen ostomääriin.

- Jotta asukkaiden, yrittäjien ja heidän asiakkaidensa huoli saadaan poistettua, on kalakantojen tutkimusta jatkettava ja oikea tieto asiasta varmistettava säännöllisesti myös jatkossa, Jarva vaatii.

Jaa tämä sivu: