Kolumni Paltamon paikallislehti Väylässä 13.3.2019

Tapahtumarikas ja historiallinen viikko

Lisännyt: MarisannaJarva 14. maaliskuuta, 2019

Viimeisin viikko on ollut eduskunnassa tapahtumarikas ja jää Suomen historiaan. Kainuun osalta puhututtaa myös metsäkeskustelu ja esitys yöjunan palauttamisesta.

Pääministeri Juha Sipilä kantoi vastuun hallituksen teoista ja tekemättä jättämisistä. Soten kaaduttua Sipilä pyysi hallituksen eroa tasavallan presidentiltä ja hallitus jatkaa toimitusministeristönä vaaleihin saakka. Hallitusohjelman suurista tavoitteista jäi tekemättä vain sote, joka kaatui valinnanvapauteen ja ajan puutteeseen. Tarve sote-uudistukselle ei silti häviä mihinkään. Suuremmat hartiat soteen tarvitaan. Maakunnat on todettu perustuslaillisesti hyväksi malliksi jo viime kaudella. Lähes kaikki muut Euroopan maat ovat jo toteuttaneet alueiden itsehallinnon ja antaneet kansalaisten päättää yhteisistä palveluista ja kehittämisestä. Keskusta haluaa turvata ihmisten lähipalvelut koko maahan jokaiselle kansalaiselle ja puolustaa niin Kainuuta kuin kaikkia muitakin maakuntia myös tulevaisuudessa.

Keskusta julkaisi metsälinjauksensa. Haluamme lisätä metsien hiilinieluja ja puun käyttöä, sillä tutkitusti maailman paras kestävä suomalainen metsänhoito on tehokasta ilmastotyötä. Metsänkäytön vähentäminen olisi isku alueillemme ja puunjalostukselle, jota tarvitaan uusiutuvien raaka-aineiden osana fossiilisten materiaalien korvaamiseksi. Puun käyttö on osa ratkaisua, ei osa ongelmaa. Haluamme kannustaa metsänomistajia kasvattamaan lisää metsää ja panostaa puupohjaisten tuotteiden tuotantoon. Ilmastoystävällinen puurakentaminen tulee asettaa etusijalle julkisissa hankinnoissa. Panoksia tulee lisätä edelleen tuotantomme vientiin. Puhdas suomalainen metsä, luonto ja ruoka ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta maailmalla myyntivaltti. Luontomatkailua voidaan edistää pitämällä kansallispuistojen ja retkeilyalueiden infra hyvässä kunnossa. Puolustamme myös eräharrastusta ja sen edellytyksiä.

Kainuun yöjunan puolesta taistelleena on ilo kertoa lopuksi tuoreita uutisia. Savon-radan yöjunaa ja Kajaani-Oulu-aamujunaa esitetään palautettavaksi työvoimapulan helpottamiseksi ja saavutettavuuden parantamiseksi. Keskustan elinkeinoministeri Mika Lintilän teettämä selvitys Pohjois- ja Itä-Suomen junaliikenteestä osoittaa, että v.2006 lopetettu Kainuun yöjunayhteys on syytä käynnistää uudelleen. Työssäkäynnin ja päiväasioinnin helpottamiseksi on myös Kajaani-Oulu-välille palautettava aamujunayhteys. Matkailun tukemiseksi on Joensuu-Vuokatti-juna myös yksi avaus.

Kainuu ja koko Itä-Suomi on aiemmin hävinnyt saavutettavuudessa, koska Suomessa on painotettu vain henkilöliikennettä investoinneissa. Samalla tavaraliikenne on kasvanut valtavasti alueellamme, ja henkilöliikenteen vuorot sopineet väliin yhä huonommin. Ruotsissa tavaraliikenne on tasavertaisena perusteena junaliikenteen kehittämisessä. Näin tulee olla myös Suomessa, jotta ympäristöystävällistä liikennettä, junavuoroja ja tarpeellisia investointeja saadaan lisättyä koko Suomessa. Näitä asioita haluamme ensi hallituksen työlistalle.

Jaa tämä sivu: