Terveiset vaalikierrokselta!

Lisännyt: MarisannaJarva 12. huhtikuuta, 2019

Palaan vielä hetkeksi eduskuntakauteni viimeisiin viikkoihin ja kerron lopussa tuoreimmat kuulumiset vaalikentiltä. Päätimme eduskuntatyön 19.3., jonka jälkeen olemme voineet keskittyä tapaamaan alueemme ihmisiä ja kuulemaan evästykset ensi kauden työhön. Tätä kirjoittaessa vaaleihin on muutama päivä jäljellä sekä puolueiden ja ehdokkaiden tavoitteita vertailevat keskustelut kuumimmillaan.

 

Viimeisinä valtiopäivätoimina tälle kaudelle tein kirjalliset kysymykset koskien alueemme opettajankoulutuksen lisäämistä, yrittäjien alv-velvollisuuden alarajan nostoa ja yhdistysten kisapalkintojen verotuksen poistoa. Kauden aikana aloitteissani vaatimia sähkönsiirtohintojen pienentämistä ja verokannustimien käyttöönottoa osaajien saamiseksi alueellemme ajetaan Keskustan esittäminä ratkaisuina vaaleissa nyt eteenpäin.

 

Teimme kollegani Olavi Ala-Nissilän kanssa kirjallisen kysymyksen myös paljon puhuttaneesta, esim.pilkkikisojen kisapalkintojen verottamisesta, joka otettiin yllättäen käyttöön tulorekisterin myötä. Vero on järjetön ja sen asettamisessa on tapahtunut ministeriöllä virhe. Tarkoitus on ollut koko hallituskausi keventää byrokratiaa, ei lisätä sitä. Nopein ratkaisu on, kun verottaja itse muuttaa ohjeistustaan. Keskustan ryhmästä vaadittiin asiaan nopeaa muutosta ja valtiovarainministeri Orpoa korjaamaan asia.

 

Olen etsinyt ratkaisuja sähkönsiirtohintoihin puuttumiseksi. Sipilän hallitus onkin vienyt keinoja eteenpäin hintojen korotuskaton ja investointien jatkoajan muodossa. Nämä eivät kuitenkaan riitä, koska siirtohintojen erot ovat kasvaneet jo liian suuriksi ja hinnat kalleimmalla alueella Kainuussa kohtuuttomiksi. Asun­to-, ener­gia- ja ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ri Kim­mo Tii­li­kai­nen (kesk.) esittikin säh­kö­ve­ron alen­tamista har­vaan asut­uilla seuduilla. Tämä näkyisi pienempinä sähkönsiirtolaskuina alueillamme, joissa verkon rakentamiskustannukset ovat muuta maata suuremmat.

Keskusta esittää myös verokannustinta, jolla työvoimaa saataisiin liikkeelle osaajapulasta kärsiville harvaan asutuille alueille, joissa osaajia, koulutusta ja nuorta ikäluokkaa on liian harvassa. Myös opintolaina voitaisiin hyvittää pohjoiseen työhön tuleville vastavalmistuneille osaajille. Näitä on käytetty mm. Norjassa niin lääkäreiden, opettajien kuin muidenkin osaajien saamiseksi pohjoisiin maakuntiin. Jätimmekin viime vuonna 10 kollegani kanssa lakialoitteen kokeilusta pohjoisen Suomen verokannustimeksi.

Ensi kaudella haluan nämä tavoitteet toteutettaa. Myös jo pitkälle valmisteltu soteuudistus on saatava lopultakin maaliin julkisten järjestäjien pohjalle ja valinnanvapauden roolia kaventaen. Tämä toteutuu 18 maakunnan toimesta, jotka on todettu perustuslain mukaisiksi kansanvaltaa tarjoavaksi malliksi. Keskusta puolustaa Kainuun mahdollisuuksia kehittyä. Tulokset näkyvät ja tätä kehitystä haluamme jatkaa. Kainuulaisten onkin tärkeää käydä nyt äänestämässä ja erityisesti kainuulaisia edustajia, jotta maakuntamme ääni kuuluu jatkossakin!

Jaa tämä sivu: