Kolumni Kainuun Sanomissa 12.5.2018

Tervetuloa töihin Kainuuseen

Lisännyt: MarisannaJarva 12. toukokuuta, 2018

Tervetuloa töihin Kainuuseen

Kainuu elää suurinta taloudellista kasvua koskaan. Pula työstä vaihtui työvoimapulaan. Positiiviseen ongelmaan on löydettävä uusia ratkaisuja, jotta hyvä kehitys ei pysähdy osaajapulan takia. Maakunnassamme on samaan aikaan vielä työttömyyttä. Moni kainuulainen tarvitsee koulutusta ja tukea uuteen vapaaseen työpaikkaan löytämiseksi. Omasta maakunnasta emme löydä silti kaikkiin töihin koulutettuja ja kokeneita osaajia. Kainuu tarvitsee lisää osaajia muualta Suomesta ja maailmalta. Konkreettisia keinoja työvoimapulaan vastaamiseksi tarvitaan sekä valtion toimesta että maakuntamme eri toimijoiden yhdessä toteuttaen.

Sipilän hallitus lisäsi kehysriihessä toimia työvoimapulaan koko maassa. Työasuntovähennys uudistetaan työn perässä muuttamiseksi. Työllistämisen kynnystä lasketaan pienissä yrityksissä ja erityisesti nuorten työttömien palkkaamiseksi. Työttömyysetuudella voi opiskella lyhytkestoisesti ja sitä voi käyttää myös palkkatukena tai starttirahana. Aktiivimallin ehtoja laajennetaan mm. ammattiliittojen ja kuntien omiin työllisyyskoulutuksiin. Ammatillisen tutkinnon osien suorittamista ja tutkintoon johtamatonta koulutusta lisätään reitin nopeuttamiseksi työpaikkoihin. Muuntokoulutusta ja työn ohessa olevaa täydennyskoulutusta lisätään.

Työvoiman rekrytointiin etenkin Pohjois-Suomeen tarvitaan myös laajemmin keinoja. Yhtenä toimenpiteenä valmistelemme edustajakollega Mikko Kärnän kanssa lakialoitetta verohelpotuksesta vaikean työvoimapulan alueille eli Lappiin, Koillismaalle, Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan työllistyneille. Norjassa pohjoisimpien Finnmarkin ja Nord-Tromsin maakunnissa alhaisempi valtion tuloverotus on auttanut työvoiman saantiin ja alueiden elinvoimaan. Uusia vaikuttavia keinoja on lähdettävä rohkeasti testaamaan, jotta yhä useampi löytää maakunnista uuden elämänpolun.

Kainuusta oleva mielikuva heikkona työllisyysalueena on myös muutettava. Nykymahdollisuuksien esiintuontia on lisättävä muista poikkeavalla markkinoinnilla ja ihmisten kontaktoinnilla sekä yhteistyöllä yritysten, kuntien, maakunnan, järjestöjen, median ja itse kainuulaisten kanssa. Pienen maakunnan selkeät tavoitteet, viestit ja keinot olisi saatavissa näkyvämmin läpi yhdessä muuttaen vanhentuneet käsitykset ja herättäen kiinnostus Kainuuseen. Meidän tulee olla myös itse valmiita toivottamaan tervetulleeksi jokaisen uuskainuulaisen, joka haluaa olla rakentamassa maakuntaamme ja elää rauhassa kanssamme. Tarvitsemme toisiamme ja voimme ylpeänä tarjota kaikille uteliaille kotiseuduksi kehittyvän Kainuun.

Jaa tämä sivu: