vastine Kainuun sanomissa 19.12.2017

Työttömiä autetaan uuteen alkuun

Lisännyt: AnnaKaarina 18. joulukuuta, 2017

Työttömiä autetaan uuteen alkuun

Raimo Piirainen arvosteli (KS 13.12.2017) työllisyyden aktiivimallia, joka on osa työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittua kymmenen kohdan työllisyyspakettia. Ensi vuoden alusta työttömyysetuuden saajia kannustetaan entistä vahvemmin toimimaan niin, että työttömyys jäisi mahdollisimman lyhyeksi, koska sen pitkittyessä työllistymismahdollisuudet heikkenevät. Tavoite on lisätä työllisyyttä, omatoimisuutta ja tarjota työttömille enemmän tukea ja vaihtoehtoja.

Raimo Piirainen väitti kirjoituksessaan ihmistä rangaistavan, jos työtön ei pääse työhön tai osallistumaan työllistymistä edistävään koulutukseen. Nämä eivät ole ainoita vaihtoehtoja, vaan laki tarjoaa monia erilaisia toimenpiteitä. Työtön voi koko- tai osa-aikatyön ja yritystoiminnan lisäksi osallistua mm. työnhakuvalmennukseen, uravalmennukseen, työvoimakoulutukseen, työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan. Työttömyysetuuden turvin voi jatkossa myös opiskella, perustaa yrityksen tai käyttää sitä palkkatukena. Keinoja työllistymiseen on siis lisätty. Eduskunta tulee velvoittamaan hallituksen myös tarvittaessa laajentamaan keinoja, joilla työtön voi osoittaa aktiivisuuttaan ja edistää työllistymistään.

Piirainen väittää virheellisesti myös kainuulaisilla työttömillä olevan erittäin vähäiset mahdollisuudet saada töitä tai osallistua työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin ja että työttömyysetuus olisi leikkautumassa suurimmalta osalta heistä. Työttömyysetuuden maksimitasosta vähennetään 4,65% vain siinä tilanteessa, että työtön ei ota vastaan mitään työtä eikä osallistu lainkaan TE-toimiston tarjoamiin palveluihin. Käytännössä maksimituki säilyy tekemällä kolme työpäivää tai osallistumalla viitenä päivänä opiskeluun tai muihin palveluihin kolmen kuukauden aikana. Työttömyyden alun omavastuupäiviä nykyisestä 7 päivästä 5 päivään, joka parantaa työttömän tuloja.

Kainuussa työttömille tarjotaan vastaavat palvelut kuin koko maassa. Hallitus lisää myös työttömien palveluihin 25 miljoonaa euroa. Talous on kasvanut ja työllisyys vähentynyt eniten juuri Kainuussa, jossa on työvoimapula monilla aloilla. Rekrytointia tehdään monin tavoin, ja viimeisimpänä on uutisoitu metallimiehiä haettavan Karjalasta. Tarvitsemme maakuntaan lisää osaajia ja alan vaihtoa. Työnhaussa oma aktiivisuus on tärkeää, ja on tärkeää siksi tukea kaikin keinoin jokaisen työllistymistä.

Marisanna Jarva, kansanedustaja (kesk.)

Jaa tämä sivu: