Kannanotto 15.3.2019

Verokannustimilla osaajia koko maahan

Lisännyt: MarisannaJarva 15. maaliskuuta, 2019

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva tukee Keskustan tavoitteita kannustaa uusilla veroporkkanoilla työssäkäyntiin harvaan asutulla alueella sekä lopettaa sinkkujen ja lapsettomien parien verosyrjintä työmatkojen osalta. Suomen tulee hakea mallia muista valtioista, joissa on löydetty toimivia kannustimia työvoiman liikkumiseksi koko maahan.

- Työasunnon ja vakituisen asunnon välillä kulkevien verokohtelu on syrjinyt yksinasuvia ja pareja, joilla ei ole yhteisiä lapsia. Työasunnon ja viikonloppumatkojen vähennysoikeus on ulotettava myös kaikille yksinasuville ja avopareille. Tämä kannustaa hankkimaan työn kauempaakin ja monipaikkaiseen asumiseen, Jarva linjaa.

Keskusta haluaa myös lisätä voimakkaampia keinoja työvoiman liikkumiseksi alueille, joissa ei ole osaajapulaan riittävästi työntekijöitä aiemman muuttotappion vuoksi. Ensi kaudella tuleekin selvittää valtion tuloverokannustinta, joka voitaisiin kohdentaa eniten asukkaita menettävien alueiden asukkaille.

- Teimme tällä kaudella kymmenen edustajakollegan kanssa lakialoitteen, jossa ehdotimme työtulovähennyksen korottamista Lapin, Kainuun, Pohjois-Karjalan maakuntien sekä Koillismaan ja Vaalan alueella. Tämän tyyppinen verokannustin on ollut käytössä hyvin tuloksin pohjoisen Norjan maakuntien alueella. On tärkeää, että vastaava malli saadaan ensi kaudella kokeiluun myös Suomeen, Jarva vaatii.

Keskusta esittää myös opintolainan hyvitysjärjestelmää täsmäkeinoksi rekrytoida vastavalmistuneita osaajapulasta kärsiville alueille. Myös Norjassa käytössä oleva malli on tuonut harvaan asutuille seudulle lisää lääkäreitä ja muuta koulutettua työvoimaa.

- Mallien selvittämisen ja kokeilun kautta nähtäisiin, miten nämä porkkanat toimisivat myös meillä eri alojen osaajien saamiseksi harvaan asutuilla alueilla olevaan työvoimapulaan. Toimiviksi todettuja ratkaisuja pitää hakea rohkeasti muista maista, joissa alueiden tasapainoista kehittämistä toteutetaan kansallisesti päätetyn tahtotilan mukaan, Jarva linjaa.


Lisätietoja: Marisanna Jarva, p. 044 3578828

Jaa tämä sivu: