Suomenmaa 3-sivu 16.9.2015

Viestinvaihtoa ja vastuunjakoa

Lisännyt: MariMaier 16. syyskuuta, 2015

Viestinvaihtoa ja vastuunjakoa

Hallituksen joutuessa ajamaan tiukkoja toimia talouden elvyttämiseksi on tärkeää pitää kommunikaatio kenttämme suuntaan vahvana. Suomen Keskustana meidän on vaikeana aikanakin pidettävä huoli siitä, että tekemämme politiikka on puolueemme ja sen ihmisten näköistä. Eläkeläisten asumistuen muutokseen tehtävät helpotukset ja hyvätuloisten osallistaminen säästötalkoisiin ovat esimerkkejä oikeista korjausliikkeistä päivän politiikassa.    

Keskustan edellisellä hallituskaudella unohdimme kentän ja se koitui tappioksemme. Puolueemme vahvuus on aina perustunut aktiiviseen ja vahvaan kenttään, mutta viime hallituskaudella Keskusta ei muistanut arvostaa oman väen viestejä tarpeeksi. Ylhäältä päin tehtiin liian paljon esityksiä, joista puolueen perustoimijat olivat pimennossa tai joita ei voitu hyväksyä Keskustan sallimina päätöksinä. Tähän ei ole varaa toista kertaa. 

Viestinnän onnistumisen ohella on myös tiedostettava puolueessamme edessä oleva sukupolvenvaihdos. Äänestäjät päättivät asiasta osittain jo niin, että eduskuntaryhmään tuli mukaan enemmän nuoria edustajia tälle vaalikaudelle. Kunnallisvaaleihin on aikaa puolitoista vuotta ja päättäjäpolven uusiutuminen on väistämättä myös kunnallisella tasolla edessä. Samat toimijat ottavat tällä hetkellä vastuun myös järjestöpuolella. Vanhojen konkareiden kokemusta ja osaamista tarvitaan jatkossakin mutta tulevaisuuden varmistamiseksi on päätöksentekoon ja perustoimintaan saatava mukaan nykyistä merkittävästi enemmän uusia ja nuoria vaikuttajia. 

Puolueessa on löydettävä uusia tapoja, joilla houkuttelemme ihmiset toimintaan ja joiden avulla sekä jäsenyys sekä järjestötoiminta tuntuvat mielekkäiltä. Paikallisyhdistyksissä, kunnallisjärjestöissä ja piireissä on madallettava kynnystä osallistua yhteisistä asioista päättämiseen.  Meidän on kokousvuosikellon pyörittämisen sijaan koottava uudenlaisia tekemisen malleja ja kannustavia elementtejä toiminnan järjestämiseen, osallistumiseen ja vaikuttamiseen.  

Keskustan kannatusluvut ovat nyt korkeita, mutta hyvät tulokset gallupeissa tänään eivät ole toimivan puolueen tae tulevaisuudessa. Järjestöuudistus on vietävä onnistuneesti loppuun asti. Vastuu uudistuksen vetämisestä puolue- ja piiritasolla on oltava järjestötyöstä innostuneilla ja siihen aikaa panostavilla järjestöjohtajilla ja työntekijöillä. Samojen ihmisten paukut eivät riitä sekä Suomen että puolueen pelastamiseen. Vastuuta ja työtä on rohkeasti jaettava ja ihmisille annettava luottamusta ja resursseja meille tärkeän kansanliikkeen uudistamiseksi. Myös puoluevaltuustolla on paikkansa ja tahto olla tekemässä ja tukemassa järjestöuudistusta kenttää edustavana, puolueen päätösvaltaisena ja piireissä toimeenpanevien jäsenten joukkona.

Maailma muuttuu ja myös puolueena meidän pitää muuttua sen mukana. Vanhoista toimintatavoista on tärkeää ylläpitää se, mikä on vaalimisen arvoista ja samalla uudistaa järjestötoiminta nykypäivän ihmiselle sopivaksi. Osaammehan hyödyntää puolueellamme käytössä olevan kokemuksen, näkemyksen ja aatteen niin Keskustan kuin Suomen luotsaamisessa jälleen selville vesille?    

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä sivu: