Kolumni Paltamon paikallislehdessä Väylässä 25.11.2015

Viikko vaikuttamisen viidakossa

Lisännyt: MariMaier 25. marraskuuta, 2015

Viime viikot ovat olleet eduskunnassa kiireisiä. Syksyllä onkin saanut hyvän tuntuman siihen, millaista kansanedustajan arki todellisuudessa on - miten monenlaisista tapahtumista päivä koostuu ja miten monista asioista pitää pysyä kartalla ja myös pystyä ottamaan niihin kantaa. 

Kansanedustajan viikko alkaa istuntovapaapäivällä, joka on tarkoitettu oman vaalipiirin asukkaiden ja sidosryhmien tapaamisiin. Maanantaita täydentävät myös luottamustehtävät.  Viime viikolla piipahdin aamupäiväksi Hyrynsalmelle, päivällä tapasin Kajaanissa edunvalvontajärjestöjä ja loppuillaksi tulin Paltamoon kehittämään oman kunnan asioita. 

Tiistaisin työpäivä käynnistyy varhain aamukoneen startatessa jo puoli kuudelta pääkaupunkiin. Eduskunnassa on hyvä ajoittaa ensimmäiset tapaamiset aamupalan yhteyteen, koska tärkein työ valiokunnissa täyttää aamu- ja iltapäivän. Itse toimin sekä sivistys- ja puolustusvaliokunnissa ja sen lisäksi tuuraan äitiyslomalla olevaa kollegaani liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Seurantavastuu näin monesta valiokunnasta on poikkeuksellista, ja olenkin otettu luottamuksesta, mitä olen jo saanut. Koska suurin osa Keskustan eduskuntaryhmän kollegoista on minulle jo opiskelijapolitiikan ajoilta tuttuja, olen päässyt ryhmän toimintaan hyvin mukaan ja edustajamme tekevät muutoinkin hyvää yhteistyötä. 

Useasta valiokuntapaikasta johtuen saan siis olla mukana vaikuttamassa asioihin monipuolisesti. Viime aikoina olemme esimerkiksi puolustusvaliokunnassa käsitelleet muun muassa sotilaiden eläkeiän nostamista. Tein myös aiheesta Keskustan valiokuntaryhmän kanssa kirjallisen kysymyksen, miten hallitus aikoo huolehtia reservin vajeen paikkaamisesta ammattisotilaiden eläkeiän noston jälkeen. Sivistysvaliokunnan tuoreimpia päätöksiä on lausunnon antaminen opintotuen muutoksia koskevaan esitykseen, jolla helpotetaan itsenäisesti asuvien 18- ja 19-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden mahdollisuutta saada opintotukea korottamalla vanhempien tulorajoja. Opintotuen indeksisidonnaisuuden poistolla estetään tuen heikkeneminen: huonossa taloustilanteessa opiskelijan tilille olisi tullut vähemmän rahaa. Opintotuen nostamiseen palataan kun taloustilanne paranee. 

Liikenne- ja viestintävaliokunnassa ovat puhututtaneet liikenneuudistukset. Aiemmin joukkoliikenteestä on vain lopetettu vuoroja. Nyt VR:n lakkauttamille vuoroille etsitään vaihtoehtoiset korvaavat yhteydet, myös Kajaanin ja Oulun välille. Joukkoliikenne on ollut Suomessa jo vuosikymmeniä näivettymistilassa ja koko järjestelmä kaipaakin perinpohjaisen uudistuksen, jolla puolityhjät junat ja bussit saadaan paremmin käyttöön ja varmistetaan maakuntien yhteydet tulevaisuudessa.    

Ennen iltapäivän täysistuntoa ehdin yleensä käydä lyhyellä lounaalla, joskus se on jätettävä väliin ja kiirehdittävä suoraan saliin. Kunto kyllä kasvaa liikkuessa eduskunnan remontin takia kolmessa eri talossa paikasta toiseen. Täysistuntoja on joka iltapäivä tiistaista perjantaihin ja joskus ne venyvät iltamyöhään. Harva kansanedustaja pystyy olemaan istunnossa sen koko keston ajan, sillä iltapäivisin kokoontuvat myös useat työryhmät. Jokainen kuitenkin pyrkii olemaan äänestyksissä ja sellaisten päätöskohtien ajan, jotka koskettavat oman valiokunnan työskentelyä tai oman maakunnan asioita. Itse pidin viime viikolla puheenvuorot opintotuesta ja liikennepoliittisista uudistuksista.

Istuntojen jälkeen työpäivä ei kuitenkaan ole ohi. Yleensä illat sisältävät vielä eduskuntaryhmän sisäisiä kokouksia tai tapaamisia eri järjestöjen kanssa. Myös viikonloput kotiseudulla sisältävät erilaisia tilaisuuksia, tervehdyspuheita ja niiden valmistelua, puolueväen kokouksia ja esimerkiksi näiden kolumnien kirjoittamista. Onneksi avustajani Mari on tehokas työssään ja asiat hoituvat varmalla otteella. 

Vaikka arki kansanedustajana on kiireistä ja rankkaa, se on myös antoisaa ja siinä pääsee todella vaikuttamaan asioihin alueellemme tärkeissä tavoitteissa.  

Jaa tämä sivu: