Kolumni Väylä-lehdessä 5.8.2015

Yhdessä tekemällä hyvä tulee

Lisännyt: MariMaier 05. elokuuta, 2015

Näin eduskunnan istuntotauon aikana minulla on ollut vihdoin aikaa tavata kansalaisia ja kiertää puhumassa monissa Kainuun hienoissa kesätapahtumissa. Istuntovapaa mielletään usein lomaksi. Ehtiihän siinä toki muutaman päivän pätkissä perheen kanssa lomailemaankin, mutta laskeskelin juuri, että istuntovapaasta varmasti noin puolet kuluu työhön liittyvissä tapahtumissa, tapaamisissa, puheiden, kirjoitusten ja muiden töiden valmistelussa. Istuntovapaa onkin kotimaakunnan kannalta tärkeä, sillä täysistuntokauden aikana kansalaisten tapaamiseen ei ole niin usein mahdollisuutta. Onneksi yhteydet nykypäivänä toimivat myös puhelimen ja netin välityksellä.

Mikään ei kuitenkaan korvaa oikeaa tapaamista, kuuntelua ja ajatusten vaihtoa. Nykypäivän ihminenkin tarvitsee läsnäoloa ja yhdessä tekemistä sekä kokemista. Etenkin täällä pienissä kunnissa haluamme ja tarvitsemme sitä, että voimme saada asioita aikaan porukalla yhteisen hyvän eteen. Tapahtumat järjestetäänkin suurimmaksi osaksi talkootyöllä, jolla on Suomessa pitkä perinne. Talkoovoimin on laitettu niin heiniä seipäälle (jota sain itsekin viime viikolla Härkölänpellolla kokeilla mainiosti toteutetussa kisassa) kuin myös heiluteltu pensselistä väriä kylätalojen seinään. Vaikka tavat ja ajat muuttuvat, talkootyön lopputulos on kyläyhteisölle sama: yhdessä tekeminen ja saman päämäärän tavoitteleminen antavat korvaamatonta sosiaalista pääomaa ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta, jota ei voi millään rahassa mitata. On ollut myös hienoa huomata, miten kyläläiset kokevat tapahtumat ”omikseen” ja kertovat niistä mieluusti ylpeinä eteenpäin. Tämä on paikkakuntamme imagonkohotusta ja tunnettuuden lisäämistä parhaimmillaan.

Näistä viimeisenä esimerkkinä toimii oman kunnan suurimmaksi ja alan merkittäväksi valtakunnan tapahtumaksi noussut Kuhakunkku, joka 11. kerran järjestettynä kokosi paikkakunnalle ennätysmäärän osallistujia ja oheistarjontaa. Kuhakunkulla ja muilla kesätapahtumilla on iso merkitys tapahtumaseudulle. Sen lisäksi, että ne tarjoavat elämyksiä, ne myös tuovat suuren taloudellisen hyödyn paikkakunnan yrityksille ja muille palveluntarjoajille. Kylää elävöittävillä tapahtumilla tulee hauskanpidon lisäksi olemaan jatkossa yhä isompi rooli Paltamon matkailubrändin rakentamisessa, onhan kuntamme ”pitäjäratekiaan” kirjattu tavoite olla vuonna 2020 Oulujärven johtava matkailupitäjä.

Hyvää ja lämpenevää loppukesää Väylän lukijoille!

Jaa tämä sivu: