Kannanotto 15.8.2018

Yrittäjän perheenjäsenelle sama oikeus työttömyysturvaan

Lisännyt: MarisannaJarva 15. elokuuta, 2018

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva tukee pääministeri Juha Sipilän esitystä yrittäjän perheenjäsenten työttömyysturvan parantamisesta. Yrit­tä­jän kans­sa sa­mas­sa ta­lou­des­sa asu­va, ei-omistava perheenjäsen tulisi katsoa työntekijäksi kaikessa lainsäädännössä riippumatta siitä, työskenteleekö perheyrityksessä vai ei.

- On aika laittaa tämä epäkohta kuntoon, kuten olemme esittäneet vetämässäni yritystoimintaa koskevassa norminpurkutyöryhmässä. Ei ole oikeudenmukaista, että puolison ammatti määrittelee työttömyysturvan ja on voinut ohjata tuloloukkuun tai puolison pakkotyöllistämiseen alasta riippumatta, Jarva toteaa.

Nykyinen malli on saattanut yrittäjien perheenjäseniä tilanteeseen, jossa he eivät ole yrittäjiä, mutta eivät myöskään työntekijöitä. Tällöin lainsäädännölliset oikeudet eivät ole kuuluneet heille esim. lomautustilanteessa.

- On myös tilanteita, joissa työttömyysturva on evätty, vaikka perheenjäsenen omistama yritys ei ole enää voinut työllistää. Tämä ei ole ollut tasa-arvoista eri työntekijöiden välillä. Tilanne korjaamalla poistetaan yrittämiseen ja työllistämiseen liittyviä esteitä, Jarva linjaa.

Toinen merkittävä toimenpide työllisyyden lisäämiseksi olisi arvonlisäveron alarajan nosto, jonka selvittämistä Jarva on esittänyt yhdessä kansanedustaja, Keskustan talous- ja verotyöryhmän puheenjohtajan Olavi Ala-Nissilän kanssa. Jarva on tehnyt asiasta myös toimenpidealoitteen hallitukselle.

- Arvonlisäveron alarajan nosto parantaisi eri puolilla Suomea toimivien pienyritysten toimintaedellytyksiä. Se kannustaisi yhä useampaa suomalaista yrittäjyyteen ja itsensä työllistämiseen. Suomen alv-alaraja on jäänyt jälkeen muista Euroopan maista ja sitä olisikin syytä nostaa, mihin myös Euroopan komissio on kannustanut, Jarva muistuttaa.

Jaa tämä sivu: