Tiedote 25.5.2015

Yrityksille tukea alkumetreillä ja koulutusta kehittämällä

Lisännyt: MarisannaJarva 25. toukokuuta, 2015

Keskustan kansanedustaja Marisanna Jarva on huolestunut starttirahan loppumisesta Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Koska tukirahat ovat lopussa, aloittavat yrittäjät joutuvat turvautumaan lainarahaan tai mahdollisiin säästöihin.

-Starttirahan loppuminen on yritysten syntymiselle suuri uhka, vaikka uusia työpaikkoja tarvittaisiin juuri nyt, totesi Jarva Kainuun Keskustan piirikokouksessa Kainuun Opistolla Paltamossa sunnuntaina.

Jarva haluaa uuden hallituksen pitävän esillä Keskustan tavoitetta, että työttömän ryhtyessä yrittäjäksi ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksamista voidaan jatkaa määrätyn ajan.

-Tämä muutos olisi valtiolle kustannusneutraali ja auttaisi merkittävästi luomaan kaivattuja yrityksiä ja työpaikkoja ympäri Suomen, Jarva toteaa.

Erityisen ongelmalliseksi tilanteen Jarva näkee nuorten, vastavalmistuneiden osaajien kohdalla, joille ansiosidonnaista päivärahaa ei ole vielä kertynyt. Yritystoimintaa aloittavat nuoret ovat nyt välikädessä, kun starttirahaa ei ole saatavissa ja peruspäivärahalla ollessa yritystoiminnan aloittaminen erittäin hankalaa.

-Tämä ei tue lainkaan esimerkiksi alueellemme tärkeäksi linjatun pelialan kehitystä ja nuorten osaajien yritystoiminnan aloittamista, joka on ainoa tapa työllistyä alalla valmistumisen jälkeen. Tämä väliinputoajien ryhmä on huomioitava tulevalla hallituskaudella.

Jarva pitää tärkeänä uudella hallituskaudella myös koulutuksen ja yritysten yhteistyön kehittämistä, jotta opiskelijat saadaan valmistumisen jälkeen paremmin työelämään.

-Ammattikoulutuksessa tulee opiskellessa saada enemmän käytännön osaamista ja yhteys työnantajiin luontevasti.

Oppisopimuskoulutuksessa  tietotaito siirtyy tehokkaasti, mutta yrittäjille on nuoren oppiin otto ollut liian kallista ja aikaa vievää. Koulutuksen ja työnantajien yhteistyötä on helpotettava, jotta nuoret työllistyvät paremmin ja yritykset saavat osaavampia uusia työntekijöitä.

Jaa tämä sivu: